Tuesday, February 26, 2013

Závěr: Je Bůh s námi?

English version here

To je 4. část delší přednášky, "Je Bůh s námi? Ekonomie u hranic Přírody". Na 1., 2., a 3. část

Závěr: Je Bůh s námi?

Dřív jsem se zmínil o biologických druzích, které poměrně rychle vymřou, protože svou nenasytností zničily tenže ekosystém, který jim poskytoval nutné gradienty. Na rozdíl od nich, my máme pomocí fosilních paliv dostatečnou nezávislost na ekosystémech, že jsme schopní mnohem víc škod napáchat, než nám překáží přírodní procesy.

To naznačuje, že se budeme muset v zájmu vlastního prospěchu zřeknout toho nejsilnějšího gradientu jako kdy objevil jakýkoliv biologický druh na této planetě.

Ale toto zřeknutí jde proti tomu mocnému 2. zákonu, díky kterému máme kolem sebe všechny nádhery světa, buď přirozené, nebo stvořené lidskými úsilími.

A další příklad z přírody do nálady moc nepřidá. Můžeme si představit dvě základní životní strategie. Ta první je zdrženlivá, dává přednost nepoužití, a je vidět u chladnokrevních živočichů.
http://e-n-v.org/

Ta druhá je více nešetrná—ne, že by plytvávala energii na nesmysly, ale je ochotna více energie spotřebovat, aby udržela užitečnou vnitřní teplotu.
http://www.sfgate.com/green/article/Visitors-encouraged-to-protect-the-forests-3226341.php

Ta zdrženlivá strategie má převahu jen za podmínek kde je málo gradientů dostupných živočichům, třeba v poušti.
http://www.view-images.com/2012/11/iguana-chameleon-great-photos.html

Ale kde gradienty se hojně vyskytují, převládá nešetrnost.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Orang-utan_bukit_lawang_2006.jpg

http://www.primates.com/chimps/index.html

To dělá regulaci životního prostředí zásadně nestabilní podnik, a zpochybňuje vyhlídky naší civilizace, nebo dokonce našeho druhu.

Ale snad máme nějaký trumf, čím má být náš rozum, naše prozíravost, i když je zřejmě nedokonalá. Zkusili jsme centrální plánování, a moc se to nepřesvědčilo, ukázalo se být slepou uličkou. Ale možná zabloudíme do něčeho nadějnějšího. Byla doba kdy neexistovala fotosyntéze, ale časem vznikla. A pak přišly ryby, a živočichy na půdě, a teplokrevné živočichy, a lidé, a zemědělství, a komplexnější společnosti, a trhy, a peníze, a fosilní paliva, a počítačová technika, … Ten 2. zákon vede furt dál. Snad vymyslí něco, co by dokázalo čelit 2. zákonu samému.

Naše ekonomiky jsou sice jen to nejnovější v tři a půl miliardově letních dějinách života na Zemi, my sami jsme ale něco nového pod sluncem. Snad stojíme na prahu něčeho nepředstavitelného, jež nás vytáhne ze současné pasti.

Doufejme.
http://gardenofeaden.blogspot.com/2012/05/chimpanzee.html

No comments:

Post a Comment